DSC9181

ARKIVET – Från 2017: Så startades första NET

post i: Nyhet

Detta är en artikel från vårt fotbollsmagasin 2017. Du hittar alla våra fotbollsmagasin här. 

I sommar kommer det nordiska gäster till Skellefteå då startskottet av en historisk akademiturnering äger rum på Norrvalla IP.

Efter ett lyckat besök i vintras hos ett av de mest framgångsrika akademierna i Norden, norska Bodö/Glimt, fortsätter Skellefteå FF:s akademi att nätverka & knyta kontakter utanför landets gränser.

Den 21-23 juli kommer nämligen Northern Elite Trophy (NET) att äga rum i Skellefteå. Bakom den nystartade turneringen står Skellefteå FF, samt allsvenska Östersunds FK och intresset är redan första året väldigt stort för cupen.

 – En utvecklingspunkt som vi jobbat hårt med under det gångna året är matchkalendern. När vi jämför vår akademi med de bästa i Sverige ser vi att vi har färre utmanande matcher, berättar Skellefteå FF:s akademichef Klas Nilsson och tillägger:

– Turneringen och utbytet blir därför en viktig del för oss att  skapa en miljö med just utmanande matcher.

Genom regelbundna dialoger med akademier från hela Norden står det nu klart att Skellefteå FF:s akademi kommer att utbyta erfarenheter med såväl finska, norska, som svenska elitlag.

 – Tanken är att de bästa akademierna från norra Norge, norra Sverige och norra Finland ska mötas under tre till fyra tillfällen per säsong i delcuper och sedan avsluta med ett slutspel i Östersund i oktober varje år, förklarar Klas innan han fortsätter:

Den första upplagan kommer förutom Skellefteå FF att innehålla två av Finlands mest framgångsrika akademier, Wasa samt RoPS, plus de två allsvenska akademierna Östersunds FK och GIF Sundsvall.

Det första året kommer Northern Elite Trophy endast att innehålla U16 och U17, men i framtiden är förhoppningen att såväl yngre som äldre lag ska kunna delta för att ge så många som möjligt chansen till att spela riktigt bra matcher.

 – Vi hoppas att kunna ha med både U14 och U19-lag framöver. Det är absolut ingen omöjlighet, säger en inspirerad akademichef i Skellefteå FF.

Majoriteten av matcherna kommer att spelas under vinterhalvåret, det vill säga under den sedvanliga försäsongen så att den på så sätt inte kolliderar med seriespelet.

 – Fast turneringen i Skellefteå kommer varje år arrangeras under sommaren, slår Klas Nilsson fast.

Att Northern Elite Trophy arrangeras i samarbete med Östersunds FK är ingen slump. SFF och ÖFK har en god relation med varandra och förhoppningen är föreningarna tillsammans ska kunna stärka elitfotbollen i den norra regionen.

 – Vi gör detta som ett samverkansprojekt mellan klubbarnas akademier, berättar Klas Nilsson och fortsätter:

 – I Skellefteå kommer arrangemanget att ingå som en del av ”Hela Spelaren”. Det innebär att spelare från vår akademi kommer vara med och organisera turneringen, för att de ska lära sig att planera och genomföra ett projekt ”på riktigt”. En ovärderlig träning i såväl ledarskap som projektledning som kommer stärka spelarna på andra plan än de rent fotbollsmässiga.

Att det blåser positiva vindar i Skellefteå FF:s akademi just nu råder det inga som helst tvivel kring.

Under våren stod det även klart att akademin kliver upp på två stjärnor i SEF:s (Svensk Elitfotboll) certifiering, vilket innebär att Skellefteå FF ligger i framkant bland de norrländska akademierna.

Lägg därtill att U17-spelaren Lucas Lindfors har fått vara på landslagsläger.

 – Vårt hårda arbete börjar ge resultat, men vi är inte alls nöjda. Det finns massor av utvecklingspotential, och så länge vi fortsätter att arbeta målmedvetet och fortsätter att tro på det vi gör, kommer resultaten att komma, avslutar Klas Nilsson.

 

FAKTA NORTHERN ELITE TROPHY 2017

Akademier som kommer att delta i sommar:

WFA (Wasa FI)

RoPS (Rovaniemi FI)

GIF Sundsvall

Östersunds FK

Skellefteå FF