Ungdomarna driver elitturnering i Skellefteå

post i: Nyhet

Idag torsdag är det dags igen. För andra året i historien spelas Northern Elite Trophy i Skellefteå – och även i år är det profilstarka lag som kommer på besök.

– Vi vill bygga den här turnering långsamt så att vi får med rätt lag. I år är vi 18 lag. Redan nu så har vi nio föreningar som anmält sig till nästa sommars turnering. Fullt utbyggd kommer vi ha 36 elitlag på pojk- och flicksidan, avslöjar Skellefteå FF:s utvecklingschef Klas Nilsson.

Northern Elite Trophy, eller NET som cupen kallas, är en akademiturnering som ska främja lagen i de norra delarna av norden.

– NET:s syfte är att akademilag i norra delarna av Norden ska få fler tuffa matcher i matchkalendern, berättar Nilsson.

– Vi gör det här tillsammans med Östersunds FK:s akademi och arbetet påbörjades för tre år sedan då jag och Mats Pettersson, akademichef ÖFK, diskuterade på ett av SEF:s (Svensk Elitfotboll) akademimöten hur vi skulle lösa problemet med vår matchkalender. Vi tog kontakt med ett antal akademier i Norden och gensvaret var mycket positivt. Nu har vi med några av de topprankade finska akademierna och vi vet att intresset från flera av de topprankade norska akademierna är stort.

Det är däremot inte bara på det sportsliga planet som Skellefteås fotbollstalanger sätts på prov och ställs inför utmaningar.

– Vår delcup här i Skellefteå drivs av ungdomar, vilket är en del av vår mission ”med fotbollen som verktyg stärka regionen”, säger Klas och fortsätter:

– Vi tillsätter ett antal ungdomar som projektledare för var sin del av arrangemanget och ger dom ett ansvarsområde. En ansvarar för maten, en för entré, kiosk/grill och en har ansvar för sekretariat, spelschema och livesändningen av matcherna.

Med andra ord är det inte bara bara som fotbollsspelare dessa ungdomar tillåts utvecklas, utan även som människor som kan bidra till Skellefteå i stort.

– Vi i Skellefteå FF tror på Skellefteås ungdomar och är helt övertygade att de kan ta ett stort ansvar om vi vuxna är beredda att ge dom det.

– Sedan så är vi även övertygade att om man ska bli en duktig projektledare så måste man få träna på det, precis som att våra akademispelare måste få mäta sig mot de bästa spelarna i norden för att få möjlighet att själva komma upp till den nivån.

Som cup ser NET ut att gå en spännande framtid till mötes. I sommar mellan 19–22 juli äger det hela rum för andra året i rad på Electrolux Home Arena och den som vill, ges möjligheten att få följa toppfotboll på ungdomsnivå –  nästintill dygnet runt.

– Torsdag och fredag spelar vi mellan 10.00-22.00, lördag och söndag spelar vi mellan 09.00-21.00, berättar Klas och avslutar:

– Det är bara att boka in i kalendern om du är intresserad av att se framtidens stjärnor!

För den som inte har möjlighet att närvara i Skellefteå, finns möjligheten att stream samtliga matcher på Northern Elite Trophys hemsida.

HÄR HITTAR DU SIDAN DÄR ALLA MATCHER SÄNDS.